fredag 2 mars 2012

Boila en böna

Hur gör man om man har skralt med bling men ändå vill äta näringsrikt? Man kokar sina egna bönor förstås! Till exempel så här:

Man köper en påse torkade bönor i en helt vanlig matbutik. Jag betalade 3 euro för den här påsen.


Sen blötlägger man över natten i kallt vatten. Det gör inget om bönorna får ligga i blöt lite längre, då blir de bara mjukare och finare. Det är vettigt att blötlägga hela påsens innehåll på en gång, för det ska ju ändå göras nån gång.


Skölj ordentligt, det kan finnas lite jordrester med i härligheten.


Koka i nytt vatten med lite salt och olja på låg värme. Är du vild kan du slänga med lite lagerblad, rosmarinkvistar eller timjan (men du måste inte). Risenta påstår att en timmes kokning räcker, men jag säger att bönorna blir godare ju längre man kokar. Stora vita bönor kan gott koka en och en halv timme, kanske till och med två. Ju större bönor, desto längre koktid. Vill man ha kortare koktid så lönar det sig att sikta in sig på mindre bönsorter, eller linser (som är supersnabba tjugominutersunder). Under tiden som bönorna kokar kan man göra nånting roligt, typ läsa serietidningar eller göra chokladbollar.


Sen är det bara att paketera in bönorna och sätta i frysen, och nästa gång du gör mat är det bara att slänga med några nävar bönor i såsen/stuvningen/pajen /soppan/ salladen. Superbilligt och proteinrikt.

Frågor på det?Inga kommentarer: