onsdag 17 november 2010

När jag röstar

Hej nu är det är dags att börja intressera sig för riksdagsvalet i april 2011!

Ni kanske trodde att det var tråkigt med val? Nehej, det är hur spännande som helst. Det är så mycket som är på tok just nu att vi bara måste vakna till och GÖ–RA NÅ…T Å…T SAKEN!

Men vem ska man rösta på? Dessa faktorer är viktiga för mig när det ska väljas kandidat:
  • Kön. Mamma har lärt mig att alltid rösta på en kvinna. "Gubbarna får ändå så många röster." Må min lilla fjuttiga röst uppmuntra kvinnor att fortsätta kämpa! ...hur konsekvent man blir i den här frågan är sen en annan vegebiff. Om det endast finns två kandidater och det står mellan elitistbitch och miljöfeministfarbror så får könet vika undan.

  • Språk. Fastän jag inte känner mig som en finlandssvensk i själ och hjärta så har nog tiden i SU gjort sitt. Jag ser bara så många fördelar med tvåspråkigheten. Och så tänker jag på alla som kämpat med finskan sen trean i lågstadiet och ändå har ont i magen av nervositet inför läkarbesök på finska.

  • Miljön. Den spelar så himla stor roll att det är galet att det inte ännu är olagligt med plastpåsar (som i Eritrea). Ett litet exempel kanske, men HALLÅ… vi måste börja leva mer i enlighet med vår skapelse.

  • Solidaritet. En kandidat som inte lovar   förbättrad åldringsvård har inget i riksdagen att göra. Politik ska handla om solidaritet framför pengar. Allt som görs i riksdagen borde göras bakom "the veil of ignorance", okunskapens slöja. Stifta såna lagar som du själv skulle gilla oberoende av vilken samhällsposition du kommer att ha efter att lagen trätt i kraft.

  • Tro. Väldigt ny faktor. Men tänk så skönt det skulle vara med en politiker som skulle gå i kyrkan på söndagarna, i helig gemenskap med vanligt folk en stund. Som fattar att det behövs teologi. Som fattar att kyrkan inte är en föråldrad institution eller ett hängställe vid sidan av Folkhälsan. Som fattar att respektera Mysteriet.
Kommer ni på fler faktorer?

Vad påverkar er när ni väljer kandidat?

4 kommentarer:

Jenni sa...

Liisa, du har så rätt!! Min kandidat kommer också att vara en finlandssvensk kristen kvinna som vill kämpa för våra rättigheter och som tänker på miljön.

hannasvirrvarr.blogspot.com sa...

Ålder. Jag försöker hitta en ung kvinna som står för sådant jag vill rösta på.

elisheva sa...

du får tipsa mig sen när du hittar henne :)

elisheva sa...

Ja just ja! Det hade jag helt glömt bort. Ålder. Mycket viktig faktor.