Klockan halv tre plingade dörrklockan och jag avbröt mitt vitlökshackande. Tvättade snabbt händerna och rusade iväg för att öppna dörren. Där stod en finnig kurir som gav mig det lättaste paketet någonsin – jag var förvirrad eftersom det var min mycket efterlängtade *smashing* fairphone jag väntade på, inte detta tvågramspaket som såg ut att ha överlevt en mild misshandel på vägen till min dörr. Innan jag hann säg stopp och belägg var kuriren borta.
Jag öppnade paketet och höll plötsligt ett gult plastföremål i min hand. Insåg att det var telefonskalet jag beställde förra veckan.
Hör här: Det här är inget vanligt telefonskal. Det är 3D-printat. Det betyder att jag köpte den från fairphone.com som skickade ritningen till 3D Hubs. Därifrån fick jag välja från en lista vem i hela världen som skulle få skriva ut just mitt mobilskal. Jag valde Norma från Berlin.
Hos Norma fick jag välja vilken av hennes printers som skulle användas och vilken färg jag ville ha på plasten. Jag visste att jag ville ha gult, men inte kall gul utan varm gul så då frågade jag Norma om saken och hon skickade bilder på gula föremål hon printat. Hon visade också en guldfärg som hon nyss skaffat. Nästa dag printade hon den och sedan kom den till mig med kurir. Jag betalade 18 euro.
Det fina med 3D-printning jämfört med konventionellt producerade grejer är att man undviker överproduktion. Det behövs inget lager och produkter behöver aldrig reas ut. Så smart. Dessutom kan man välja biologiskt nedbrytbart plast. Sen när jag inte längre har användning för den här grejen kan jag lägga den i komposten (antar jag).
Det går föresten ännu att beställa en fairphone om du är sugen på en mer rättvist tillverkad telefon (och din nuvarande håller på att kollapsa, konsumera inte i onödan). Fairphones tillverkas i små partier för att kunna säkra att tillverkningskedjan blir så rättvis som möjligt (100 procent rättvis är den inte). Det andra partiet fairphones säljs just nu, och det finns några tusen kvar att beställas. Om du köper nu kan du få den inom några veckor, annars hamnar du på en lista och får vänta tills produktionen av nästa parti sätts igång. (Jag har väntat på min fairphone sedan maj). Jag är inte sponsrad, bara begeistrad över att världen går framåt.
Av någon anledning fick jag en minimal uggla på köpet.
#wearefairphone
4 kommentarer:
Jag har aldrig tänkt på det där, att 3D-utskrifter faktiskt motverkar överproduktion! Smart! Och fint skal :)
Jag vet inte heller hur bevisat det är. Snappade bara upp det nånstans, men försöker man tänka logiskt på det så är det ju en möjlig konsekvens av 3D-printning. Att överproduktionen minskar. Alltså om folk inte går bananas och börjar printa en massa saker de egentligen inte behöver och så blir det en massa plastskräp hanging around.
Här finns föresten de andra skalmodellerna: http://shop.fairphone.com/catalog/category/view/id/7
Fast datorn uppfanns för att minska papperskonsumtionen, å hur gick det?
Jag sku gärna höra nån livslevande berätta om sin Fairphone? Finns det såna i trakten redan?
Det gick väl bra? Om jag bara tänker på mitt hem: räkningarna, arbisbroschyrerna, många av tidningarna kunde vara papper men nu finns de bara i min dator. Det är hisnande att tänka på mängden papper i ett vanligt hem om man var utan dator. Och det är väl det som är del av finlands ekonomiskaproblem, att pappersindustrin som förr var grundbulten i ekonomin inte längre har samma kundunderlag?
Jag har många vänner som redan har en fairphone, ingen av dem bloggar om saken dessvärre :). De har varit nöjda, i stort sett. Jag ska berätta om min sen när jag får den!
Skicka en kommentar