fredag 30 januari 2015

Itkupotkuraivari*

Vi var på kafé och skulle fira att Suvi-Tuulia rott i land ett jobbprojekt. I glasmontern fanns tusen vackra bakelser och jag kunde inte välja en enda av dem eftersom jag egentligen borde äta nåt salt eftersom jag skulle på yoga efteråt som jag egentligen inte hade energi att gå på och pyttelite hade jag fått gjort i dag, ja, jag tog till och med en tupplur på golvet i arbetsrummet efter lunchen för jag var så slut. Dessutom hade jag en tjock jacka på en tjock ylletröja i ett varmt kafé. De där färgglada bakelserna i glasmontern kändes som den slutliga skymfen.

– Jag hatar mitt liv! 

Mina ord hade lite för mycket ärlighet, lite för lite humor. Jag kände för att utföra en itkupotkuraivari där och då, bara för att få ut all den där umpfen. 

Jag har alltid känt mycket, men det är först på sistone som jag har börjat ana ett mönster. Den här typen av frustration kommer typ en vecka innan jag får mens. Tre finnar på min haka i går morse var en första signal och i dag levererades den absurda frustrationen. I morgon kommer den förhöjda känslan för rättvisa. Bland annat den här artikeln har hjälpt mig förstå det här mönstret bättre, samt några menscykelappar på telefonen, där jag bokför det mesta som händer min kropp. Hopplöshetskänslor, acne, magont, motion.

Dessutom läser jag just nu boken Drunkna inte i dina känslor. Den handlar om starksköra människor, som ena dagen kan vara extroverta visionärer och den andra deprimerade pölar. Boken lär ut hur man kan hantera sin starkskörhet, och i dag fick jag chansen att tillämpa det.

Okej, jag känner frustration. Det är okej. Vilka känslor består frustrationen av? Misslyckande, osäkerhet, velande. Det är okej, de känslorna är här nu. Men det går över, det går över. 

Och så går det över, helt utan en itkupotkuraivari.*itkupotkuraivari = gråtsparkraserianfall, sånt som små barn får minst en gång och max 38 gånger om dagen

8 kommentarer:

ponks sa...

jag skulle behöva låna den boken (den om känslorna). är det möjligt tror du?

liteskrik sa...

Jo, det kan vi ordna. Jag är helt i början ännu, så behöver lite tid på mig ännu att läsa, men sen när jag är klar (och jag visat min pojkvän avsnittet "bra att veta om du lever med en starksköring"). Om några veckor typ. Kan höra av mig till dig när jag är klar. Annars är den inte så jättedyr som pocket heller från adlibris, typ fem euro. Kan tänka mig att det är en bok det är trevligt att äga.

ponks sa...

aah, tack, ska kolla på adlibris! ingen brådska heller. blev bara lite säker på att det finns grejer i den boken jag kunde dra nytta av att läsa.

liteskrik sa...

Jo, den är verkligen jättebra. Otroligt konkret och skriven av två grand old ladies som har koll på saker och inte ödar tid på nonsens. Vi gör så att jag (försöker komma ihåg) hör av mig till dig när jag läst klart. Ifall du då redan har skaffat boken så har du det, annars får du absolut låna den av mig!

Jolanta sa...

Vilken menscykelapp använder du? Tänkte att en sån ju borde vara bra att använda. Jag brukar säga att min mens är regelbundet oregelbunden. Borde kolla om det faktiskt är så eller om den bara är randomigt oregelbunden...

liteskrik sa...

Hej Jolanta! Det finns hur många som helst när man letar i play store. Jag använder två stycken, skulle gärna hitta någon sorts mellanting. Den ena – clue– är snygg och enkel att använda, men det finns många saker jag vill registrera som den inte ger möjlighet till. Den andra – my cycles– är ful men där kan jag registrera precis allt, den är inte så användarvänlig bara. Testa gärna nån annan och berätta åt mig sen hur den är! :D

när det börjar sa...

Hittade boken via ÅA:s elib som e-bok, supertips. Tack!

liteskrik sa...

Super! Hör du det Ponks?