torsdag 3 januari 2013

Orsaker att shoppingfasta

Idag ska jag köpa strumpor. Det blir mitt sista klädinköp för i år. Efter det ska jag fasta från klädshopping i tolv månader.

Det handlar om Modemanifestet. Jag läste boken för ett år sedan och är fortfarande hänförd.

Det handlar också om de åtta ikeakassarna som fylldes av kläder när jag flyttade till Fredrik vid årsskiftet. När jag flyttade till Vasa i maj var klädkassarna fem. Sedan dess har mitt klädbestånd växt med tre ikeakassar, fastän jag trott mig leva köpsnålt. Det måste bli ett slut på mitt slentrianmässiga inhåvande av kläder. Det är inte okej, fastän det mesta är från loppis. Jag har inte plats.

Jag hoppas att shoppingfastan tvingar mig att bli mer kreativ. Jag har en massa idéer om hur jag ska omvandla min pojkväns gamla kläder till något jag själv kan trivas i, men tar mig aldrig tiden att faktiskt sprätta, klippa, sy.

Dessutom ska jag ska skriva en gradu snart. Jag vill skriva om hur shopping har blivit den nya religionen (eller något ditåt). Jag tror att en fasta från den form av shopping jag själv är svagast för kan hjälpa mig att skriva den där gradun. Idén till att använda shoppingstrejk i slutarbetet fick jag från Ellens shopstop.

Sådär.
Jag sitter på golvet i det som är min "walk-in-closet" i mitt nya hem. En minimal garderob som man kan gå in i, just och just. Det är här jag ska förvara mina kläder. De åtta kassarna rymdes inte in, så jag gör ännu en smärtsam gallring. Det gör så ont att göra mig av med kläder att jag bestämmer mig för att sluta håva in dem. I samma stund inser jag hur skönt det ska bli att sluta ta in nytt och i stället fokusera på det som redan finns. Reparera, vårda, sy om. Jag ser fram emot det här året.

Men först strumporna.

7 kommentarer:

ylva sa...

jess jess jess, härliga faste-freak, vilken otroligt inspirerande idé! (både gradun och shoppingfastan!) rensade igår bland mina kläder inför återflytten till sverige/utflyttningen från karinsgatan och suckade massor över hur dålig jag är på att både ha kläder och sätta bort kläder. jag tror jag ska försöka gå igenom högen av kläder-som-jag-nog-vill-ha-men-inte-direkt-använder en gång till och se om jag kanske inte kan rensa ännu mera... och så ska jag lappa mina svarta jeans!

stor kram på dig vännen, du är häftig!

Christina sa...

Jag läste modemanifestet i somras och tanken slog mig att jag borde shoppingfasta också. Fast nuförtiden är det mer sällan jag köper kläder, men det skulle vara nyttigt och samtidigt lite roligt, att tvingas använda sig av allt det som finns i en s garderob.

Här finns lite mer att läsa:

http://www.alexmo.se/p/kladutmaningen-20.html

Liisa Mendelin sa...

Härligt Ylva, jag känner mig just så, som ett lite smågalet faste-freak som bara kommer på nya sätt att fasta hela tiden.. :)Jag minns den där gången vi hade klädbytardag, och du hade med dig helt sjukt mycket kläder som jag aldrig sett dig använda. Åtminstone då var du ju bra på att gallra, så du kan säkert göra det igen, det vet jag. Men smärtsamt är det, för allt är ju fint på sitt sätt.

Tack för tipset Christina! Jo, det är just det där "tvånget" som lockar mig och jag hoppas att fastan just kommer att tvinga mig att bli mer kreativ med det jag redan har, i stället för att alltid sukta efter förändring genom konsumtion. Fast ett totalstopp är kanske inte allas väg att gå, det är ju superbra att ha sunda konsumtionsvanor utan att tvinga fram dem genom såna här förbudstider.

Jolanta sa...

Ou jee vad fantasktiskt! Jag har själv shoppingfastat i drygt ett och ett halvt år. Tänkte bara jag skulle testa...
Det brukar bli så med mina test, de lixom slår på... ;)
Förutom vandringsskorna och byxorna jag köpte inför caminon har jag i princip bara konsumerat mat.. Men snart, snart måste jag köpa nya länkkare innan sulan blir helt bortsliten. Men bara tanken på att gå in i en butik ger mej halvpanik..

Liisa Mendelin sa...

Oj va bra Jolanta! Du e nog en förebild för mig. Jag tycker att det har börjat bli roligt att märka att mina kläder slits utan att jag får impulsen att kasta bort dem. Det är liksom lite stolthet i att man lyckats leva med ett plagg/en grej så länge att den slits på det sättet. Och hu paniken. Tänk att jag förr tyckte att det var ett nöje att "gå och shoppa". De senaste åren har det blivit bara äckligt och mödosamt när man måste ta reda på en massa innan man köper nåt. Men det är bra. Ju mer panik man får av butiker, desto mindre konsumtion. Jehei!

Ellen sa...

Vad roligt att läsa om ditt projekt! Och kul att jag har kunnat inspirera också :) Det ska bli intressant att följa med och läsa om hur du upplever hela shoppingfastandet. Det kommer antagligen att vara lite kämpigt ibland men jag lovar att det är värt det :) Lycka till!

Liisa Mendelin sa...

Tack Ellen!