onsdag 13 augusti 2014

Något av det smartaste jag gjort...

... är att lägga ett tomt papper på kylskåpet och en penna bredvid.

Varje gång maten jag gjort varit lättlagad och god - varje gång det miraklet hänt - så har jag skrivit  upp det. Nu kan jag snart börja köra ut repriser.

Här är vårens och sommarens saldo:

Nudelsoppa med broccoli och kokosmjölk (recept här)
Tomatsoppa
Sojabiffar
Ratatouille med korngryn
Morotssoppa med ingefära (recept här, jättegott!)
Burritos
Kållåda med russin, svarta bönor, kanel, vitlök, senapsfrön
Pasta med färsk kinakål, nötter, vitlök, citron, parmesan, olja
Potatissallad med grönkål, färska gröna bönor, edamostkuber och honung (bara stek det gröna och blanda allt)

Och ända sedan jag kom hem från Grekland i söndags: Grekisk sallad med en liter olivolja och bröd.

Omnomnom.

Och den här bloggen har världens bästa vegetariska recept: The stonesoup, avdelningen med 5 ingredient recipes är fenomenal.

Nu tycker jag det enda rättvisa är att du också delar med dig av din enklaste vardagsmat. Kommentarsfältet är ditt! (Eller alltså mitt, men du vet.)

5 kommentarer:

när det börjar sa...

Kikärtsgryta! Recept här http://www.matvett.se/portionen-under-tian-kikartsgryta/

Och tomatsoppa! Men brukar också mixa vita bönorna och krydda med etiopiska kryddan berbere. http://www.matvett.se/portionen-under-tian-tomatsoppa-med-fetaost/

Ika sa...

Åh, såna här bloggposter älskar jag!

Nu när det varit så varmt pch jag varit så trött på grund av värmen känns det som om jag väldigt ofta ätit någon av följande två rätter:

Färskpasta (ravioli) serverad med linsröra (röda linser kokas i dubbla mängden vatten, smaksätts med salt, peppar och spiskummin), god olivolja, tomat i bitar, en sån där ask med fetaost som även innehåller oliver och vitlök, och gärna rucola om man har sån hemma.

Matig sallad bestående av bulgur, avokado, blandade bönor, gurka, tomat, fetaost, oliver och gärna en klick av Arlas feta-oliv-keso vid sidan om på tallriken.

Annars har jag ett lite vagt minne av att jag brukat tycka om att laga shakshouka med hummus och (om det är söndag och man har gott om tid) nybakt pitabröd. Recept hittade jag här: http://www.thetarttart.com/2013/06/shakshuka/

liteskrik sa...

Åh TACK, ni är helt ljuvliga. Inspirationen! Allt ni beskriver låter så himla gott.

Ika sa...

Var tvungen att gräva fram den här gamla bloggposten eftersom jag gått runt och tänkt på en rätt som jag återupptäckt och som i sin tur fick mig att tänka på den här bloggposten.

Lisa lemke har gett ut en kokbok som heter Allt i en gryta och som har en sympatisk och höstig approach till matlagning. Tyvärr är det mest köttmat i den, men det finns några vegetariska recept varav ett blivit en favorit. Det handlar om en indiskinspirerad gryta med kikärter, blomkål, morot och så en fabulös smaksättning som heter vindaloo curry paste. Den blir så vansinnigt god och är perfekt höst- och vintermat! Egentligen blir den ännu godare med röda linser, vilket jag upptäckte en gång när jag inte hade kikärter hemma.
Boken kom förra hösten och jag skulle få lite ont i samvetet om jag delade receptet rakt av. Däremot rekommenderar jag att du letar efter den på bibban, och känns det helt omöjligt kan du höra av dig så kan jag fixa receptet till dig. (Samvetet är uppenbarligen töjbart...)

liteskrik sa...

Härligt, låter ljuvligt. Jag tror jag kan höfts ihop den på basen av din besrkivning, så du behöver inte skicka recept om det tär på samvetet :)