lördag 8 februari 2014

Bättre på helg.

Saker jag funderar på just nu:

- varför det regnar i februari
- varför jag och gospel inte funkar
- varför jag så lätt får angst när det blir helg

Det är ju skönt att lägga stopp på arbetet och i stället vila. Men det är i vilan jag velar. Hur vilar jag bäst? Hur vilar jag? Ska jag börja ett syprojekt, ska jag dammsuga. Ska jag åka in till stan och göra något, men vad när hur varför. Helgen är så kort dessutom, tiden räcker inte till för lyckliga aktiviteter. Tider springer iväg medan man tar sovmorgon, medan man funderar på frukost. Plötsligt är det för sent att göra något och så blir det bara angst av alltihopa.

Jag behöver bli bättre på helg.

6 kommentarer:

Ika sa...

Jag har också funderat på de där sakerna. Jag funderade så mycket på varför jag och gospel inte funkar att jag slutade i Noisen och började dansa lindy i stället. Framför allt kom jag fram till att jag och modern amerikansk gospel verkligen inte går ihop. Det var alltid en plåga att lyssna på de där spellistorna inför körövningarna. Tänkte på det när jag började dansa, att den där swingmusiken är så trevlig att jag kan tänka mig att lyssna på den när det inte är danslektion.
Å andra sidan tyckte jag oftast att keikkorna med noisen var jätteroliga, men övningarna blev allt mera sega att genomlida. Lägg sedan en massa projektjobb inför sydafrikaresan hela förra hösten och våren och sedan en synnerligen krossat hjärta med efterföljande livskris på det, så... ja. Det vettigaste jag kunde göra var att sluta gnälla inombords varje tisdag kväll, ta lite eget ansvar och sluta i den där kören.

Och helger. Det är så skönt att börja dagen långsamt att jag oftast får väldigt lite dag över. Kanske en reaktion på att veckans övriga morgnar alltid präglas av stress, för tidig väckning och allmänt kaos?

Liisa Mendelin sa...

Åh vad skönt att jag inte är den enda som inte pallar gospel. När jag hör din historia blir jag ännu mera övertygad om att det nog var ett bra beslut att inte gå med i kören, fastän det fanns tusen ljuvliga människor där.
Och bu så jobbigt med livskris. Been there.

Ja kanske lösningen på helgangsten kunde vara att förenkla vardagsmorgnarna så att det inte ackumuleras så mycket stress till helgerna..?

ylva sa...

glömde säga det när vi pratade igår, men det här blogginlägget är SÅ bra! känner igen mig 10 000, eller tja, just gospelgrejen har jag aldrig direkt försökt gå in i ens, men när det gäller helg-angst är jag DÄR! eller just nu känns det okej, eftersom hela veckan är lite upp och ner på grund av ålandsresande, men annars!

Liisa Mendelin sa...

Tack Ylva!

Waenthoronien sa...

Jag har egentligen inte haft lediga helger sen 2006 förrän i januari och februari i år eftersom jag studerat på heltid och jobbat i kassan varje helg sedan dess. Undantaget då de helger jag tagit ledigt från jobbet pga kör- eller dansevenemang eller resor och dessa helger har då ändå inte varit lediga, och undantaget också de fyra månader jag var på utbyte i USA, men då hatade jag ändå helgerna eftersom jag inte hade något att göra i den gudsförjätna lilla småstaden i amerikanska södern där jag inte ville festa med alla college-nittonåringar och mest saknade min pojkvän...

Så jag har för det mesta sett ner på folk som hurrar över att det är fredag och är bittra över att det är måndag eftersom min vecka varit så totalt omvänd. Nu har jag varit ledig från jobbet i nästan två månader pga renovering på jobbet och därmed mindre behov av arbetskraft, och jag har därmed kunnat koncentrera mitt avhandlingsskrivande till måndag-fredag och ha helgerna lediga. Halleluja! Det har varit alldeles fantastiskt skönt! Nu börjar jag dock få arbetsturer igen så slutsatsen är väl att jag nu bara vet vad jag missar...

Och ja, varför det regnar i februari kan man verkligen undra. Angående gospel kan jag väl säga att mina fyra månader i USA när jag sjöng ett stort gospelverk i kören på college var en helt okej upplevelse (bland ljuspunkterna med min vistelse där till och med), men jag är nog för stelt europeisk och för starkt rotad i Bach och Mozart och folkvisor etc för att få det att funka egentligen...

Liisa Mendelin sa...

Jag blir helt matt när jag läser din kommentar Waenthoronien! Jobb varje helg plus heltidsstudier! Jag skulle inte klara av det, skulle antagligen bli en ännu tröttare trasa än jag varit de senaste åren. Du lägger verkligen mitt helggnäll i perspektiv.

Finns det ingen möjlighet för dig att ta bara hälften av turerna eller så? Det verkar ju på dig som att du verkligen njuter av att få ha ledig tid också.

Ja, det här med gospel. Det behöver säkert vara rätt sammanhang för att det ska funka. Jag är också för stelt europeisk, och för textkritisk, och kanske också för skeptisk till hyperglada människor i grupp... :)