Idag har jag läst Katekesen från pärm till pärm, och det är faktiskt första gången fastän jag studerat teologi i fem år. Det är svårt att förstå varför jag inte gjort det tidigare, för Katekesen är både tunn och lättläst. Dessutom är den kärnan i den kristna tron, så man kan ju tänka sig att den är ett bra ställe att börja på om man är nyfiken på kristendom. I stället började jag med gymnasiets rellaböcker som fascinerade mig oerhört, för alla vackra bilder och djupa förklaringars skull. Jag hade inte ens en tanke på att läsa Katekesen, och varför skulle jag ens ha haft det? Det står ju inte "kristendomens grunder" på pärmen, vilket det kanske borde göra.
Jag har länge tänkt att Katekesen säkert är svår och tråkig, cirka femton kilometer från riktiga människors liv. Så fel jag hade. Katekesen är ju så vardagsnära. Biskop Eero Huovinen gör verkligen ett fint arbete i att förklara buden, trosbekännelsen och Fader vår på att människonära sätt. Det är lite pinsamt nästan att jag först nu inser att bud nummer åtta handlar om skitprat. Prata inte skit om andra människor, hur elementärt och vardagsnära är inte det? Och så svårt att följa.
Orsaken till att jag nu läst Katekesen är att jag behöver den som jämförelsematerial till min kandi, och därför är även mitt exemplar fullt av studieflags. B står för bekymmer jag hittat i boken (några riktigt allvarliga), och Ö för övertygelser, som den förstås är proppfull av (vissa mer övertygande än andra).
Har du läst katekesen? Eller ens rört vid den nån gång? Är du lika begeistrad som jag?
8 kommentarer:
I´ve read it. Men det var så länge sen att jag inte minns vad det stod tyvärr..
Just nu håller jag dock på att läsa den katolska katekesen. Den är något längre så trots att jag läser flitigt går märks det inte att det går frammåt. Och dessutom hoppar jag och läser i olika ordning för kommer inte att hinna läsa hela så prioriterar det jag tycker är mest intressant(hittade den i bibban här på FMSs center i Jerusalem!)
Jag tror det är helt sunt att inte minnas allt man läst...
Men wow, katolska katekesen. Hur är den? Går den in på detaljfrågor som typ inställningen till preventivmedel eller är det på en mer allmän nivå?
Mycket mera allmän. Hur man ska leva i kärlek och glädje och tjäna sin nästa och Gud. Typ.
Uppdelad i
1. The Profession of faith.
2. The celebration of the Christian mystery
3. Life in Christ (håller på där nu, läste just om dygder och tro, hopp och kärlek)
4. Christian prayer (läst och tyckte det var riktigt bra)
låter som skön läsning!
Jag ändrade mej! Den är både allmän OCH specifik! ;)
Håller på med de tio budorden och har läst om abort, eutanasi och när väpnat motstånd är ok. Bläddrade lite framåt (jo, jag är överentusiastisk och skulle vilja läsa mycket snabbare för det är bara för coolt!!) och såg att jag har lite homosexualitet på kommande snart.. Wuuhuu
Jeheei, specifikationer! Det är så skönt att läsa katolsk teologi (läste en del själv när jag gjorde ett etikarbete om preventivmedel), för att allt är så "tjonks tjonks tjonks". Här är åsikten, här är argumenten, och allt är tydligt. Sen är det en annan femma om man håller med eller ej, men överskådligt är det! Men nu blev jag nyfiken: när är beväpnat motstånd ok? Kan man vara pacifist och katolik?
2243"1) There is certain, grave, and prolonged violation of fundamental rights;
2)all other means of redress have been exhausted;
3)such resistance will not provoke worse disorders;
4)there is well-fonded hope of success; and
5) it is impossible to reasonably foresee any better solution"
Lite senare står det om att undvika krig men 2308"as long as the danger of war persists and there is no international authority with the necessary competence and power, governments cannot be denied the right of lawfull self-defence, once all peace efforts have failed". Kriterierna för detta (2309 "legitimate defence by military force") är ungefär samma som väpnat motstång.
Och jo du kan vara pacifist:
2311"Public authorities should not make equitable provision for those who for reasons of concience refuse to bear arms; these are nontheless obliged to serve the human community in some other way."
Och jo, man får inte förhindra Guds skapande handlingar genom att försöka förhindra graviditet (eli inga preventivmedel 2366, 2367) (men genom avhållsamhet under vissa perioder är det ok, 2368) och inte heller hjälpa till skapandet genom t.ex. provrörsbefruktning, även om ingen tredje part (t.ex. spermiedonator, 2376, 2377) är involverad...
There you go! ;)
oj katolikerna! :) They got it all figured out. De sku va kul att läsa hur nån pacifist, typ Hauerwas, skulle bemöta de här argumenten. Han kanske skulle kritisera punkt 3, och mena att väpnat motstånd alltid ändå provocerar nytt våld... men jag vet inte. Alla gillar väl pacifismen som idé, men när det kommer till "riktiga situationer" så uppstår ändå frågan om det kan vara hållbart att undvika våld i också de grövsta situationer (där de där kraven uppfylls). Svåååååårt!
Skicka en kommentar