torsdag 8 september 2011

Vilseledande eller vackert?

Idag publicerades min första insändare ever i Kyrkpressen. Bakgrunden är en debatt om yoga (Är det månne farligt?) som susat i Vasabladet i somras. Här kommer den modigaste texten jag skrivit på länge:

Vilseledande eller vackert?
Jag anmälde mig nyss till höstens yogakurs, så nu är varje tisdagskväll fram till jul bokad för vacker yogaträning. Det är just så jag vill ha det: yoga på tisdag och högmässa på söndag. Då mår jag bra.

Men artikeln om yoga i senaste Kp (25.8) berättar att yoga tydligen är ett problem, främst för att den har rötter i hinduismen. Det anses vara farligt att det utöver den fysiska träningen också finns en andlig dimension i yogan, en rädsla som verkar bygga på tanken att all annan andlighet än en specifik typ av kristen andlighet är av ondo. Att bara rakt av stämpla miljoner människors tro som onda andars hemvist känns för mig vidskepligt, för att inte tala om respektlöst.

Jag tycker om att det finns en potentiell andlig dimension i yogan. Vi är fria att ta till oss vad vi vill av yogan, för en handling är vad vi själva lägger in i den. Om en solhälsning för dig handlar om att tacka Gud för att han varje morgon låter solen stiga upp, så är det just det och inget annat som sker när du gör solhälsningar – ett ordlöst tack. Om solhälsningar däremot för dig handlar om att varsamt mjuka upp och förlänga din ryggrad så är det just
det som händer – en skön stretchning. Det går inte att be till någon av hinduismens gudsbilder ”i misstag”.

Ett yogapass är en timme utan telefon och en timme att vara vän med den fina kropp Gud gett dig. Yoga är inte vilseledande, det är vackert.


Bild härifrån.

PS. Kolla in Patrik Hagmans kolumn om yogadebatten!

6 kommentarer:

kate sa...

Att utfföra satanistiska riter är säkert också helt okej om det får en att må bra och man använder det för trevliga syften.

elisheva sa...

Kanske det. Jag är inte tillräckligt insatt för att veta vad satanistiska riter går ut på, så det är nog bäst att jag låter bli att kommentera.

marica sa...

Jag läste din insändare och tyckte den var mycket bra skriven!

elisheva sa...

tack! Nu blev jag glad!

Henrik sa...

Det är väl bättre att fråga någon som vet. Läs "En gurus död" av Rabi Maharaj så kommer du att förstå varför yoga är en port till helvetet.

elisheva sa...

Tack för boktipset, jag ska försöka hitta tid att läsa den. Jag kan i min tur tipsa dig om "Inte längre nunna" av Helene Hägglund. Jag tror att båda böckerna kan visa oss att det finns faror i alla religioner (och -ismer), och att det är gott att vara medveten om dem för att kunna navigera sig till att en sund gudsrelation.