torsdag 10 oktober 2013

Ge mig lite anarki

Det händer ofta att folk pratar om kristendom på ett sätt som känns främmande för mig. Med folk menar jag kanske mest mediebruset och åsiktsgubbar. När de vräker ur sig har jag lust att ropa "det där är inte kristendom. Ni måste veta vad ni sågar innan ni sågar, hör ni det, ni har fel bild." Men varken bruset eller gubbarna hör. De vet inte hur man gör när man lyssnar. Otroligt frustrerande.

Men i den här videon skymtar det som jag så gärna önskar att bruset och gubbarna skulle fatta. Att kristendom är något mycket häftigare och vettigare än de tror. 
I det här samtalet skymtar det som är kristendom för mig. Ja, inte tre vita män som snackar böcker utan det här med organiserad anarki och protest mot kapitalistisk hederskultur. Ni måste klicka och se helt enkelt. Ge det tjugo minuter, det blir riktigt bra mot slutet.

Det är alltså Patrik Hagman och Tomas Lundström som pratar kristen anarki på bokmässan i Göteborg:

2 kommentarer:

Ika sa...

Det är så bra det här de säger om att man inte kan vänta på att man ska ha en färdig plan för hur vi ska ändra hela systemet. Det är så himla viktigt att komma ihåg just det som Patrik säger: Det att alla inte genast gör det som den lilla gruppen gör, det gör inte att det som den lilla gruppen gör inte skulle ha ett värde. Är egentligen lite för trött för att formulera mig tydligt, men: En så bra poäng att tanken på att vi måste ha en fullständig lösning innan vi börjar förändra världen är en förlamande tanke. För det är ju just det den är!

Liisa Mendelin sa...

Precis!