torsdag 26 september 2013

Kritik tack!

Jag såg den här videon och känner mig hjärntvättad, för jag bara håller med håller med håller med. Kan inte nån av er också se den och komma med kritik? Gärna något annat än att jorden klarat "liknande katastrofer" förr, för det läste jag redan på videons kommentarer på youtube och det tror jag inte ett dugg på.

4 kommentarer:

Lev mer på mindre sa...

Jättebra film! Verkligen! En av de bästa jag har sett. Tänker verkligen sprida den vidare. Och om det gäller att vara kritisk till något så är det väl att filmen endast lyfter upp människorna som offer. Men vi är även konsumenter. Idag är vårt bästa sätt att påverka att påverka genom våra pengar. Att rösta med plånböckerna. Att sluta köpa. Att kräva bättre produkter.

Så vi kan. Om vi vill. Och om vi orkar. För jag tror vi inte orkar. I mitt fall minskade jag min köphysteri rejält när jag började jobba mindre, inte för att jag fick mindre pengar utan för att jag fick mera tid att göra annat. Som gjorde mig lycklig, som jag märkte att jag hellre ville göra. Och plötsligt saknar jag inte sakerna och shoppandet längre. Nej, mera livsglädje till folket!

Liisa Mendelin sa...

Ja! Bra poäng, man lämnas ju i en lite dyster situation av filmen. Maskineriet är så himla stort och människorna så himla spretiga att vi aldrig kommer få förändring till stånd.
Men tänk om det faktiskt är så? Mycket i min omgivning och i vad jag tar in från världen stämmer överens med den bilden.
Sen kan jag tycka att det är lite sorgligt att det blivit så att vårt bästa sätt att påverka är i egenskap av konsumenter. Svårt att säga exakt varför det är sorgligt, det bara känns trist. Som att vi egentligen blir lurade att tro att vi påverkar något alls med våra konsumtionsval, och att marknadsekonomin då vunnit genom att skapa de produkter vi "medvetna konsumenter" vill köpa. Kritiken mot konsumismen har liksom blivit en ny försäljningsnisch.
Men den grejen tycker jag ju att du opponerat dig mot på de bästa av sätt, genom att stiga ur köphysterin och välja ett liv där köplusten inte fyller något syfte. Grattis till dig! (Jag följer efter så gott det går)

Temumriken sa...

Hon generaliserar förstås en hel del, t.ex. genom att sätta likhetstecken mellan kemikalier och gifter. Jag är inte heller övertygad om att det är värre att bränna avfall än att stjälpa allt på en avstjälpningsplats. MEN i grund och botten har hon förstås helt rätt. Vi måste konsumera mindre och hållbarare.

Liisa Mendelin sa...

Tack för att du kommer med kritik! Nu känns det mera som att jag inte bara sväljer allt med hull och hår, utan faktiskt FÖRSÖKER tänka på om det här stämmer eller inte.